kontakt

MEDOVÉ VÁNOČNÍ PERNÍČKY - jsou na další, zvláštní stránce, ZDE      


SVÁTEČNÍ RŮŽIČKOVÝ KOLÁČ
Těsto: 250g polohrubé mouky, 2 žloutky, špetka soli a kvásek: 1dcl mléka, 3 kostky cukru, 50g droždí
Náplň: 100g másla, 100g moučkového cukru, 1 sáček vanilinového cukru

Těsto vypracujeme a necháme nakynout, zatím co utřeme náplň. Vykynuté těsto rozválíme a potřeme krémem.

Pak placku rozřízneme na dvě poloviny a každou z nich stočíme do rolády směrem zvenčí dovnitř. Je to dobře vidět na obrázku.

Každou roládku nakrájíme na kousky (válečky), asi 5 cm široké.

 

Válečky postavíme do kastrolu, nebo menšího pekáčku řezanou stranou na vymaštěný povrch. Můžete použít také dortovou formu. Necháme vykynout a průběžně narovnáváme.

Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut na mírném ohni. Koláč nekrájíme, ale odlupujeme růžičku po růžičce.

Můžeme použít také jiný způsob, kterým už ovšem růžiček nedosáhneme.
Jiný způsob: Stejné těsto rozválíme na placku a potřeme náplní. Celou placku srolujeme jako závin a ten pak stočíme do formy, jako hada. Po upečení krájíme jako dort.


POMERANČOVÝ ŘEZ  (poněkud pracnější ale vynikající)
Těsto 2x: 5 vajec, 12 dkg moučkového cukru, 6 dkg polohrubé mouky, 6 dkg solamylu (nebo jakýkoliv šrob na pečení),
11/2 dcl pomerančového koncentrátu, 11/2 dcl vody
Krém:
1/2 l mléka, 1 vanilkový puding, 20 dkg moučkového cukru, 1 máslo

Poleva:
25 dkg moučkového cukru, 3 lžíce pomerančové šťávy, 10 gramů másla, rum na dochucení

Těsto: Z pěti bílků vyšleháme tuhý sníh a do něj pak přidáváme 12 dkg cukru, nakonec 5 žloutků. Přidáme mouku a škrob, které vmícháme vařečkou. Těsto vyléváme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme na nejslabším plameni.
Upečený povrch těsta narušíme škrábáním vidličkou a polejeme 11/2 dcl pomerančového koncentrátu smíchaného
s 11/2 dcl vody. Toto celé opakujeme ještě jednou. Získáme tak dva pláty těsta.
Krém: 1/2 l mléka uvaříme s pudingem a necháme vychladit. Rozšleháme máslo s cukrem a pak do této směsi přidáváme postupně celý studený puding.
Poleva: Cukr, pomerančový koncentrát a máslo rozšleháme. Přidáme tolik rumu, aby byla konzistence polevy hladká
a téměř tekutá.


CITRÓNOVÉ MĚSÍČKY ( jinak zvané Den a noc)
Těsto: 25 dkg mletého cukru, 6 vajec, 25 dkg másla nebo Hery, 25 dkg polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme máslo a zase vyšleháme.
Pak přidáme kakao a mouku, ve které jsme rozmíchali prášek do pečiva.
Promícháme a nakonec dáme sníh z bílků, který už jen jemně vmícháme do těsta. Pečeme na nejslabším stupni. Upečené těsto necháme vychladnout na tělovou teplotu (když na těsto položíte ruku, nesmí vás pálit, ani chladit). Je to důležité pro polevu. Když ji natřete na studené těsto, nebude na něm držet. Když ji dáte na horké těsto, poleva nebude držet na povrchu ale vsákne do těsta.
Poleva: Asi 20 dkg mletého cukru smícháme s jednou lžící horké vody (poleva pak bude lesklá) a s citronovou šťávou.


SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ
6 dcl polohrubé mouky, 6 dcl moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 3 kostky tvarohu (3x 250gr), 1 vanilkový cukr,
3 celá vejce, 6 dcl mléka, 1 Hera (nebo jiný tuk na pečení)

Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme a polovinu této směsi nasypeme na tukem vymazaný plech. Na tuto vrstvu
rozdrobíme tvaroh, který pak posypeme vanilkovým cukrem. Zbylou půlkou směsi rovnoměrně posypeme tvaroh.
V mléce rozšleháme celá vejce a nalijeme na všechno co už na plechu je. Nakonec rozpustíme Heru a nalejeme ji
na povrch toho všeho. Necháme odstát hodinu, občas protřepeme. Pečeme do růžova na silnějším plameni.


VÝBORNÉ TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY

2 tvarohy, 11/2 prášku do pečiva, 25dkg polohrubé mouky, 3 celá vejce, 6 lžic mléka,
4 lžíce rumu, trošku soli, 1 vanilinový cukr, 1 lžíce cukru, 2 ztužené pokrmové tuky, marmeláda, rozinky 

Postup: tvaroh, celá vejce, mléko, rum, sůl, vanil. cukr, cukr a rozinky rozmícháme obyčejnou vařečkou. Do mouky vmícháme prášek do pečiva a vsypeme do připravené směsi. Mícháme ode dna nahoru, abychom dostali do těsta co nejvíce vzduchu. Vymícháné těsto necháme asi 15 minut odstát. Mezitím si rozpustíme tuk. Malou kávovou lžičku namočíme ve studené vodě a nabereme s ní kousek těsta, který vložíme do rozpáleného těsta. Tímto způsobem pokračujeme, dokud nespotřebujeme celé těsto. Koblížky smažíme po obou stranách a osmažené pokládáme na ubrousek, nebo papírovou kuchyňskou utěrku. Hotové koblížky ozdobíme marmeládou a cukrem, ale jsou výborné také jenom tak, bez ničeho.


NUGÁTOVÉ KOULE
1 pokrmový tuk, 1 kondenzované slazené mléko, 6 kávových lžiček cukru, 3 pudingy, 3 dkg kakaa, rum

Kondenzované mléko smíchejte s cukrem a kakaem, přidejte pudingy a tuk. Nad párou povařte asi 2 minuty. Stáhněte
z ohně a přidejte trošku rumu. Hmotu nechte v chladničce odstát až do druhého dne. Pak z ní tvarujte kuličky, které nakonec obalíte v nastrouhaném kokosu.


ČOKOLÁDOVÉ LÍSTEČKY
100 g čokolády rozlámeme do misky, přidáme 30 g ztuženého tuku

Misku vložíme do horké vodní lázně a čokoládu necháme rozehřát. Potom misku vyjmeme a čokoládu dohladka rozetřeme. Do tuhnoucí čokolády namáčíme čerstvé, opláchnuté a důkladně osušené lístky, např. z růži, šipku apod. Rozložíme
je na drátěnou podložku (podložíme ji fólii, abychom odkapanou čokoládu mohli seškrábnout a znovu upotřebit) a listky necháme důkladně zaschnout. Potom je opatrně sejmeme.


ČOKOLÁDOVÉ NÁPISY
Z vyválené mandlové hmoty vykrájime cedulky (čtverečky, obdélníčky a srdíčka), na které tuhnoucí čokoládou napíšeme libovolný text (jména, monogramy, vánoční přání apod.).


ČOKOLÁDOVÉ HOBLINKY
Tuhnoucí čokoládu nalijeme na plech a po úplném ztuhnutí ji špachtlí seškrabujeme podle potřeby na větší či menší hobliny. Zdobíme jimi dorty, zákusky, poháry, studené nápoje.


ČOKOLÁDOVÉ OZDOBY DO FORMIČEK
Formičky na vánoční' cukroví, z bonboniéry nebo z adventních kalendářů dáme na plech a tuhnoucí čokoládu
do nich v tenké vrstvě nalijeme. (POZOR - formičky je třeba zatížit, aby se neposunuly!) Po důkladném ztuhnutí čokolády formičky opatrně odstraníme. Čokoládu můžeme také nalít na plech a když téměř ztuhne, vykrájíme z ní zvolené motivy (pomoci vykrajovátek), ty necháme zcela ztuhnout.


MLÉČNÝ DORT

1 větší piškotový korpus
500 ml smetany ke šlehání
1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka
1 šálek sušeného mléka
70 ml mléka
čokoláda na zdobení

Postup: Smícháme všechny tři druhy mléka. Piškotový korpus prokrojíme na tři pláty a každý
z nich necháme nasáknout v této mléčné omáčce. Ušleháme hustou šlehačku a potřeme jí pláty
piškotu.


MEDOVNÍK (pravděpodobně ten z Ikey)

Nejprve plátky z těsta:
1 vejce,15 dkg cukru krystal(nebo písek),5 dkg tuku,2 lžíce medu,5 lžic mléka,1 kávová lžička sody
Vše vaříme 2 min. - za neustálého míchání hmota hnědne - karamelizuje.

Odstavíme a teplé nalejeme do misky, kde je odváženo:
45 dkg hladké mouky - zpracujeme pomocí měchačky a ihned vyklopíme na vál, kde zpracujeme ještě za tepla pomocí malého množství hl. mouky v hladké těsto.
Postupně vyválíme 4 tenké placky. Plech musí být vymazaný a předehřátý! Vyválenou placku opatrně přendáme pomocí
válečku na vymazaný plech a vidličkou toto těsto asi na 10 místech propícháme, aby se při pečení netvořily tzv. puchýře.
Pečeme rychle do lehkého zhnědnutí. Po chvilce opatrně pomocí plochého nože sesunout na rovnou desku. Takto se
upečou všechny 4 placky. Musím říct, že je to hodně pracné. Proto kupuji Medové pláty na Slovensku, nebo v Tescu.
Po vychlazení potírám placky z obou stran javorovým sirupem.

Máslový krém
25 dkg HERY nebo másla (možno i půl na půl),35 dkg moučkového cukru,vanilkový cukr,1 žloutek
vše utřít do pěny + přidat kaši (mléko a hrubá mouka) nebo hustý pudink- vyšleháme krém a dáme zchladnout.
Trošku krému si nechám na boční části Medovníku a na jeho vrchní vrstvu. Ta je, jak jistě všichni víte, posypaná vrstvou
čehosi dobrého. Tímto jediným jsem si jista, že jsem přišla na to, z čeho se tato směs skládá:

Strouhaný perník, nahrubo nakrájené vlašské ořechy a na jemno rozemletá instantní káva.

Poměr surovin musíte vyzkoušet sami. Řídit se můžete barvou a chutí směsi.


DOBROU CHUŤ